2060

Door Nilltris op dinsdag 13 augustus 2019 11:27 - Reacties (17)
Categorie: Levensverhalen, Views: 1.935

Het is 2060, de mensheid is ten onder aan het gaan. Periodes van aanhoudende droogte op de voet gevolgd door eindeloze hoosbuien vernietigden onze gewassen. Geld is niets meer waard, we zijn weer terug naar de middeleeuwen en handelen met voedsel en vee. De overheden hebben gigantische ondergrondse bunkers aangelegd waar een groot deel van de mensheid probeert te overleven.

Ik ben een eenzame vluchteling, de dupe van klimaatverandering. Mijn vrouw en kinderen stierven tijdens de grote overstroming van de Flevopolder, ik kon ze niet redden. Mijn vrienden vluchtten of gingen vechten in de Aardappel Oorlog met Duitsland, geen idee wie er nog leeft. Onlangs ben ik opgenomen in de bunker van Amsterdam. Daar ben ik met mijn respectabele leeftijd van 90 jaar een van de oudste inzittenden. Het is hier beter uit te houden dan aan de oppervlakte, er is airconditioning en er is wat te eten. Hier worden groentes verbouwd en er is fruit. Ik mis mijn slavinkje maar ach, wat heeft een oude man als ik te kiezen?

Hadden we maar geluisterd naar dat groepje rebellen dat in 2019 al predikte waar we op af stevenden. Hadden we maar geluisterd en hadden we maar gehandeld. Maar nu is het te laat. Het einde der tijden is aangebroken en het komt niet door een nucleaire oorlog, niet door een invasie van buitenaardse wezens en niet door het exploderen van de zon.

----------------------------------------------------------------------------------------

Het is 2060, de mensheid floreert. Technologische vooruitgang schoot de mensheid in 2030 de ruimte in. Daar koloniseerden we als eerst een nieuwe planeet, ‘Aarde 80085’. We verbouwen daar onze eigen voedsel, genereerden eigen energie en zijn niet langer afhankelijk van de middelen dat een planeet ons bied. Technologie ging nog sneller. Nu, dertig jaar later, reist de mensheid in ruimtestations door het sterrenstelsel zoekend naar buitenaards leven.

Ik ben met mijn gezin in het melkwegstelsel gebleven. Mijn vrienden reisden naar het Sombrerostelsel, ook wel het Las Vegas van de ruimte genoemd en zitten daar een zorgeloos hun pensioen uit. Onlangs zijn we verhuisd naar NL-1337, een van de grootste Nederlandse ruimtestations in de Melkweg. Daar ben ik met mijn 90 jaar van gemiddelde leeftijd. Het is hier werkelijk een paradijs. Er is airconditioning en onbeperkt voedsel. Ik eet elke avond een slavink, als ik dan toch kan kiezen!

Gelukkig hebben we niet geluisterd naar dat groepje rebellen dat in 2019 over klimaatverandering predikte. Gelukkig hebben we onze energie in andere zaken gestoken en hebben we als mensheid gehandeld. Niet geprobeerd om terug te draaien wat onvermijdelijk was maar een oplossing gevonden en onze dromen werkelijkheid gemaakt. Het is alsof het begin van een nieuwe tijd is aangebroken en het komt niet door krampachtig vasthouden aan oude ideeën, niet door een ideaal op te dringen, niet door schuld af te schuiven op bepaalde generaties en niet door onze kop in het zand te steken.

Volgende: Gevangen 05-08 Gevangen

Reacties


Door Tweakers user SpoekGTi, dinsdag 13 augustus 2019 11:32

Beide een hoax.

1. De overheid zorgt alleen maar voor de mensen omdat de mensen de middelen leveren om te zorgen te financieren, bij terugval naar ruilmiddelen doet de overheid dus niet heel veel meer.

2. In 2030 de ruimte en in 30 jaar een hele planeet koloniseren en converteren naar iets leefbaars voor ons is niet haalbaar.

Hey maar dromen mag :P

Maar 1 ding is zeker als jij de 90 haalt ziet de wereld of wat dan ook er heul anders uit :P maar ja wel de 90 gehaald


Door Tweakers user Venraiden4K, dinsdag 13 augustus 2019 11:53

Het is wel leuk dat je het altijd zo goed weet te nuanceren Nilltris. Ik kijk dan ook altijd uit naar je volgende blogpost!

Door Tweakers user gravit0n_, dinsdag 13 augustus 2019 12:05

Oh ja, het droombeeld dat een planeet B of kernfusie op tijd gerealiseerd kan worden, laat staan ooit. Om alle problemen die we hebben als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen en we kunnen voortaan leven in oneindige rijkdom en genot. Dat vind ik behoorlijk idealistisch klinken.

En een beetje flauw dat je mensen een nachtmerrie en hemelse droom voorschotelt. Natuurlijk wint dan bij de vraag "Wat heb je liever?", altijd het positief klinkende antwoord.

Door Tweakers user Nilltris, dinsdag 13 augustus 2019 12:07

gravit0n_ schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:05:

En een beetje flauw dat je mensen een nachtmerrie en hemelse droom voorschotelt. Natuurlijk wint dan bij de vraag "Wat heb je liever?", altijd het positief klinkende antwoord.
Misschien is geen van beide haalbaar en moeten we ergens tussenin gaan zitten? Op dat dunne streepje dat er staat?
Venraiden4K schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:53:
Het is wel leuk dat je het altijd zo goed weet te nuanceren Nilltris. Ik kijk dan ook altijd uit naar je volgende blogpost!
Dank :)

Door Tweakers user Peekster, dinsdag 13 augustus 2019 12:13

NL-1337 is een ruimtestation ontworpen door mensen die in Almere dicht bij de A6 woonden? ( in 2025 is de A6 overigens omgebouwd tot Hyperloop verbinding tussen Amsterdam en Groningen, maar dat terzijde)

Door Tweakers user gravit0n_, dinsdag 13 augustus 2019 12:45

Nilltris schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:07:
Misschien is geen van beide haalbaar en moeten we ergens tussenin gaan zitten? Op dat dunne streepje dat er staat?
Wat mij betreft absoluut, als het dunne streepje zoiets kan zijn als: effectief klimaatbeleid met veel investeringen in fundamenteel onderzoek. Deze beide dingen zijn voor mij al een utopie genoeg waar zonder strijd niet veel van komt ben ik bang.

Door Tweakers user RobIII, dinsdag 13 augustus 2019 12:50

Peekster schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:13:
NL-1337 is een ruimtestation ontworpen door mensen die in Almere dicht bij de A6 woonden?
Woosh

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 augustus 2019 12:51]Door Tweakers user Nilltris, dinsdag 13 augustus 2019 13:11

En aarde 80085 :Y)
gravit0n_ schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:45:
[...]

Effectief klimaatbeleid met veel investeringen in fundamenteel onderzoek.
Ik hoop met je mee dat het streepje zoiets gaat voorstellen ;)

Door Tweakers user IceTeaGX, dinsdag 13 augustus 2019 13:34

Ik snap het probleem niet:

Stel we nemen geen "klimaatmaatregelen"
- Klimaat verandert wel => pech, worst case: dag beschaving
- Klimaat verandert niet => Vooruitgang

Stel we nemen wel "klimaatmaatregelen"
- Klimaat verandert => Vooruitgang
- Klimaat verandert toch niet => Vooruitgang

Er is geen negatieve uitkomst aan maatregelen nemen.
Het soort en mate van vooruitgang zal verschillen, maar er zal vooruitgang zijn.

Door Tweakers user Harm_H, woensdag 14 augustus 2019 01:49

"grote overstroming van de Flevopolder"
"Aardappel Oorlog met Duitsland"


Haha. Heerlijk kneuterig. Ik denk dat we wel coolere namen gaan verzinnen 8-)

Sinds het begin volg ik elke lancering van SpaceX. Als jij (lezer van deze comment) scenario 2 nu waarmaakt dan komt dat goed. Het is nu eenmaal leuker ergens voor te gaan, dan iets te ontnemen.

Wat mensen niet begrijpen van mijn blog dat ik graag wil dat ik ongelijk heb. Alles wijst er op dat klimaatverandering eerder erger gaat worden dan dat de bescheiden wetenschappers zeggen. :/

Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat die verantwoordelijkheid te depressief-makend is om te omarmen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 augustus 2019 01:55]


Door Tweakers user Harm_H, woensdag 14 augustus 2019 02:05

"Het einde der tijden is aangebroken en het komt niet door een nucleaire oorlog, niet door een invasie van buitenaardse wezens en niet door het exploderen van de zon."
  • Uitbranden van de zon is pas over 7 miljard jaar
  • Buitenaardse wezens lijkt nog ver weg en niet geavanceerd
  • Nucleair daarentegen... is rond 2100 zeer realistisch met de stijgende zeespiegel - elke centrale een tijdbom

Door Tweakers user Kraay89, woensdag 14 augustus 2019 09:13

Komisch.

In mijn ogen is het 'klimaat gedram' waar we in je eerste scenario naar hadden moeten luisteren (ja pas op, ik ben er één; een klimaatdrammer) juist dé weg naar jouw tweede scenario.

Zo klaar met het beeld dat het nemen van serieuze maatregelen en sterk negatief effect zou hebben op onze maatschappij en welvaart. De maatschappij en welvaart zullen veranderen, dat zeker, maar naar mijn idee ten goede.

Toen de industriële revolutie lekker op stoom kwam (ghehe), was er ook een enorme weerstand tegen al die mechanisering die stoom en later stroom met zich meebracht. Men was bang om zijn banen te verliezen. De 'elite' was bang dat de gewone man teveel vrije tijd zou krijgen en daar niet mee om zou kunnen gaan.
Maar zie eens waar het ons gebracht heeft! De mensheid floreert. Gaan er dingen mis? Uiteraard, we blijven mensen. Die maken fouten. Maar er lijden minder mensen honger, leven minder mensen in armoede en we zijn met zijn allen gezonder en productiever dan ooit. De industriële revolutie en zijn grote verandering van de samenleving was het beste dat ons ooit overkwam.

De huidige weerstand tegen 'klimaatmaatregelen' zie ik in hetzelfde licht. Mensen zijn bang voor de verandering omdat ze (nog) niet zien wat het eindpunt zal zijn. Ga niet voor de verandering omwille van de verandering, maar schuif hem ook niet af vanwege de angst voor het onbekende.
Deze verandering zal een zelfde vlucht in technologische vooruitgang met zich meebrengen zoals die ook voorkwam tijdens de industriële revolutie. We hebben in de laatste jaren schitterende ontwikkelingen gezien al. De elektrische auto is ineens behoorlijk gemeengoed geworden. We wekken een steeds groter deel van onze energie op zonder daar de planeet mee te vervuilen.
Zitten daar ook nadelen aan? Vast. Kunnen er nog dingen beter? Zeker. Maar we zijn er dan ook nog niet. Qua tijdspanne staan we volgens mij nog in de kinderschoenen van deze ‘Duurzame revolutie’ en wie weet waar het ons gaat brengen.

Bij een behoudend beleid is er diezelfde onbekendheid er immers. Wie weet wat er gebeurt? De wetenschap lijkt een redelijke consensus bereikt te hebben over wat dat zal zijn, maar inderdaad, de mens is creatief, dus misschien weten we te dealen met die (mogelijke?) gevolgen. Een lose-win scenario waarbij we wel de planeet voorgoed vernielen, maar er zelf soort-van-goed vanaf komen.

Òf we nemen nu maatregelen, kunnen met die technologische vooruitgang ook de veranderingen aan en proberen en passant ook nog een klein beetje de schade die we reeds hebben toegebracht ongedaan te maken. En als dat niet lukt hebben we toch maar mooi voorkomen dat de boel nog verder de vernieling in geholpen is.

Zo. My 2 cents.

Door Tweakers user Nilltris, woensdag 14 augustus 2019 09:18

Harm_H schreef op woensdag 14 augustus 2019 @ 01:49:
"grote overstroming van de Flevopolder"
"Aardappel Oorlog met Duitsland"


Haha. Heerlijk kneuterig. Ik denk dat we wel coolere namen gaan verzinnen 8-)

Wat mensen niet begrijpen van mijn blog dat ik graag wil dat ik ongelijk heb. Alles wijst er op dat klimaatverandering eerder erger gaat worden dan dat de bescheiden wetenschappers zeggen. :/

Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat die verantwoordelijkheid te depressief-makend is om te omarmen.
Kneuterigheid past wel bij me :D
Ik wil ook dat je ongelijk hebt, maar ben bang van niet. Bedankt voor je reacties! :>
Bedankt! Wel iets meer dan twee centjes, maar dat mag!

Door Tweakers user Stoelpoot, donderdag 15 augustus 2019 11:08

IceTeaGX schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 13:34:
Ik snap het probleem niet:

Stel we nemen geen "klimaatmaatregelen"
- Klimaat verandert wel => pech, worst case: dag beschaving
- Klimaat verandert niet => Vooruitgang

Stel we nemen wel "klimaatmaatregelen"
- Klimaat verandert => Vooruitgang
- Klimaat verandert toch niet => Vooruitgang

Er is geen negatieve uitkomst aan maatregelen nemen.
Het soort en mate van vooruitgang zal verschillen, maar er zal vooruitgang zijn.
Ik ben het niet met je oneens, maar wil wel enige nuance aanbrengen. Het huidige klimaatbeleid is niet enkel vooruitgang.

Er worden zeer ingrijpende operaties uitgevoerd, waarbij bijvoorbeeld weilanden worden volgeplant met zonnepanelen en zeeën worden gevuld met windmolens. Hierdoor krijgen we een situatie dat een regionale tak van FVD een bos wil planten op een weiland, maar Groenlinks dit weiland wil volplanten met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn op dit moment nog lastig te recyclen en hebben een beperkte levensduur. Dat kan een afvalcrisis opleveren. Er zijn aanwijzingen dat grote windparken (bijvoorbeeld in de noordzee) schadelijk kunnen zijn aan het ecosysteem en de windkracht op het vasteland kunnen beinvloeden. Tenslotte worden er Nederlandse kolencentrales gesloten, maar bij stroomtekorten wordt stroom uit andere landen aangevuld, terwijl deze landen oudere kolencentrales met slechtere filters en rendement hebben. Werken we dan echt naar schone energie toe, of enkel naar de voldoening van een percentage groene energie wat wij zelf produceren?

Zoals ik al zei steun ik de energietransitie en het produceren van groene energie. Echter stoort het mij bijvoorbeeld als er een grasveld wordt volgeplant met zonnepanelen in plaats van bomen. We moeten waken voor impulsbeslissingen zonder de lange termijn te overzien.

Door Tweakers user i-chat, maandag 19 augustus 2019 16:23

IceTeaGX schreef op dinsdag 13 augustus 2019 @ 13:34:
Ik snap het probleem niet:

Stel we nemen geen "klimaatmaatregelen"
- Klimaat verandert wel => pech, worst case: dag beschaving
- Klimaat verandert niet => Vooruitgang

Stel we nemen wel "klimaatmaatregelen"
- Klimaat verandert => Vooruitgang
- Klimaat verandert toch niet => Vooruitgang

Er is geen negatieve uitkomst aan maatregelen nemen.
Het soort en mate van vooruitgang zal verschillen, maar er zal vooruitgang zijn.
Die logica ontgaat me, redeneert u even mee?


Wat we weten:
De aarde heeft meerdere warme, en zeer koude momenten gekend, er zijn her en der fosielen gevonden van dieren en platen die duidelijk niet paste in het huidige klimaatbeeld. Kennelijk heeft er eerder global warming plaatsgehad.

Onze CO2 uitstoot is meet duizenden procenten toegenomen, en er zijn miljoenen vierkante kilometers bos verdwenen door oa kaalslag.

Toch hoor ik overal dat niet het oerwoud maar vooral de zee een enorme impact heeft op de co2-opname,

En een stijging van co2-uitstoot Tien maal Null is Null tien-triljard maal null is nog steeds Null

Dat wil niet zeggen dat wij zo goed bezig zijn, maar soms vraag ik me af of onze grootheidswaan het concrete plaatje een 'beetje' in de weg zit en of ze de problemen wel op de juiste plek zoeken.

hoeveel co2 stoten wij uit, tegenover een vulkaanuitbarsting of een van de vele jaarlijkse bosbranden?

Wellicht een goed plan om dan eens anders te gaan denken, denken in termen van compenseren in plaats van reductie (iets wat toch al onhaalbaar is).

maar goed: zelf stel je dat handelen, met alle kosten van dien altijd goed is.
Mijn antwoord daarop is stellig NEE.

Als we 10tallen procenten van de wereldwijde economie gaan investeren in co2-reductie en het blijkt niet te werken, raken we ineens de support kwijt. waarom betalen als het toch nooit zal gaan werken. bovendien zorg, onderwijs, veiligheid, levenskwaliteit zal er allemaal onder te lijden hebben. Dat is niet erg ALS het werkt, maar wel als het voor niets is geweest.
Maar weinig mensen zij berijd ergens energie in te steken zonder voldoende resultaat.
Zoals ik al zei steun ik de energietransitie en het produceren van groene energie. Echter stoort het mij bijvoorbeeld als er een grasveld wordt volgeplant met zonnepanelen in plaats van bomen. We moeten waken voor impulsbeslissingen zonder de lange termijn te overzien.
wat wil je in godsnaam met bomen? erg efficiente co2 filters zijn het niet (daar is coraal en zeegras bijv veel beter in). we zouden als het daar op aan komt nog beter kunstmalige drijvende zeebodems kunnen maken waar dergelijke planten kunnen groeien, waar extra vis kan nestelen en we dus ook direct ons tekort aan vis mee kunnen aanvulen.

in plaats daarvan wil je iets met hout? wat als brandstof echt totaal waardeloos is, en als bouwmateriaal ook helemaal niet zo geweldig is. dan blijft alleen recreatie over. tja....

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.