Ik zal eraan wennen

Door Nilltris op maandag 29 juli 2019 15:51 - Reacties (21)
Categorie: Levensverhalen, Views: 3.294

Een paar dagen geleden liep ik in de stad en sprak ene Harm me aan. Hij wilde wat van mijn tijd lenen om te praten over klimaatverandering. Ik kom wel vaker verkopers van kranten abonnementen, verkopers van het geloof en verkopers van verzekeringen tegen die me dan iets proberen aan te smeren. Ik ben zelfs een keer voor twee euro gezegend door Hare Krishna! Het zal vast komen omdat ik er zo rijk uit zie. Of misschien omdat ik zo knap ben. Maar klimaatverandering evangelisten, dat was nieuw voor me.

Hoi, ik ben Harm, lekker weertje hé” Harm probeerde het ijs te breken. “Nou, ik vind het wel wat warm” antwoordde ik terwijl ik mijn pet achterstevoren zette. “Wen er maar aan, veertig graden is het nieuwe normaal”. Harm kwam een beetje agressief over. “En wat eet je vanavond?” Ik vond het gesprek nogal hak op de tak gaan maar vooruit. “Ik denk dat ik vanavond een frietje en een frikandel bestel, ik ga met dit weer echt niet koken…

Wen er maar aan dat je familie straks helemaal niets meer te eten heeft! En wen er ook maar aan dat een miljard mensen naar het noordelijk halfrond trekt! Jij vermoord indirect de volgende generatie! Met je vlees eten en rondvliegen”. Harm liep rood aan terwijl ik me afvroeg wat ik deze man had aangedaan. “uhm… oké”.. Ik had geen tijd om te reageren, Harm begon een hele opsomming te maken van wat hij allemaal wel niet deed om klimaatverandering tegen te gaan. Hij vloog niet meer, reed geen auto, at alleen maar plantaardig, kocht kleding tweedehands en zijn spullen bij de kringloop, heeft zonnepanelen geplaatst en zijn woning geïsoleerd.

De tirade van Harm ging maar door en door. Volgens mij had hij niet eens in de gaten dat ik alweer doorgelopen was. Maar Harm raakte wel een snaar. Klimaatverandering is echt en er moet wat aan gedaan worden. Daarom ben ik vanaf nu van plan om lokaal klimaatverandering tegen te gaan! Ik wil beginnen om de temperatuur op mijn slaapkamer wat normaler te krijgen.

Hebben jullie advies voor een airco op de slaapkamer?

Volgende: Gevangen 05-08 Gevangen
Volgende: Bezoek aan de Marker Wadden 15-07 Bezoek aan de Marker Wadden

Reacties


Door Tweakers user M!chel, maandag 29 juli 2019 15:58

No Harm done... :+

En wat de airco betreft: je bent pas een vent als je aan de 40 graden went :P


Door Tweakers user sys64738, maandag 29 juli 2019 16:16

Tja, die Harm toch hè. Kwam hem toevallig van de week ook tegen.

Sommige van zijn ideeën zijn zo gek nog niet maar hij moet nog een beetje werken aan zijn marketing skills.

Mensen beledigen, uitjouwen en vervolgens iets door de strot proberen te duwen, werkt vooral goed in een communistische en dictatoriale samenleving. Een iest rustigere en meer overtuigende manier zal in onze regio waarschijnlijk beter aan slaan.

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juli 2019 16:16]


Door Tweakers user eagle00789, maandag 29 juli 2019 16:19

Daarom ben ik vanaf nu van plan om lokaal klimaatverandering tegen te gaan!
You had me at the first half.
Ik wil beginnen om de temperatuur op mijn slaapkamer wat normaler te krijgen.
but then it escalated pretty quickly

Door Tweakers user Nilltris, maandag 29 juli 2019 16:30

sys64738 schreef op maandag 29 juli 2019 @ 16:16:
Tja, die Harm toch hè. Kwam hem toevallig van de week ook tegen.
Toevallig zeg!
sys64738 schreef op maandag 29 juli 2019 @ 16:16:
Sommige van zijn ideeën zijn zo gek nog niet maar hij moet nog een beetje werken aan zijn marketing skills.
Vooral dit. Eerlijk toegegeven dat ik schaamteloos probeer mee te liften hierop hoor ;)
eagle00789 schreef op maandag 29 juli 2019 @ 16:19:
[...]

You had me at the first half.
[...]
but then it escalated pretty quickly
HA, Got 'em!
M!chel schreef op maandag 29 juli 2019 @ 15:58:
No Harm done... :+

En wat de airco betreft: je bent pas een vent als je aan de 40 graden went :P
Alles went, behalve klimaatverandering, dat went voor geen cent. Zoiets? Jij bent beter, ik erken mijn meerdere!
:>

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juli 2019 16:31]


Door Tweakers user BFmango, maandag 29 juli 2019 20:30

Jullie moeten onze Harm wel hebben hè. Lijkt wel op een schoolpleingevecht.

En ik kan er niks aan doen; maar diegene die anti-Harm blogs maken doen mij denken aan VMBO-tuig. :o

Door Tweakers user M!chel, maandag 29 juli 2019 21:16

BFmango schreef op maandag 29 juli 2019 @ 20:30:
Jullie moeten onze Harm wel hebben hè. Lijkt wel op een schoolpleingevecht.

En ik kan er niks aan doen; maar diegene die anti-Harm blogs maken doen mij denken aan VMBO-tuig. :o
Da's dan z'n eigen schuld. Hoe gaat dat gezegde? O ja: Wie kaatst kan de bal verwachten.

En tegen Harm wil ik graag zeggen (het zijn z'n eigen woorden): "Wen er maar aan!" :9

Door Tweakers user Nilltris, maandag 29 juli 2019 22:09

BFmango schreef op maandag 29 juli 2019 @ 20:30:
Jullie moeten onze Harm wel hebben hè. Lijkt wel op een schoolpleingevecht.

En ik kan er niks aan doen; maar diegene die anti-Harm blogs maken doen mij denken aan VMBO-tuig. :o
Ik bedoel hem geen kwaad. Hij heeft een mening en draagt deze (naar mijn mening) vrij heftig uit. Ik zet zijn eigen woorden alleen in een ander licht...

Door Tweakers user kakanox, maandag 29 juli 2019 23:13

Hahaha, mooie blog.

Wat betreft die airco: Heb er hier ook één staan. Wel al wat aan het rekenen geweest met schema's om de (nog te plaatsen) inbouwairco's volledig op de zonnepanelen te kunnen draaien. Moet lukken, want als we ze nodig hebben knalt de zon meestal vol op het dak...

[Reactie gewijzigd op maandag 29 juli 2019 23:13]


Door Tweakers user nst6ldr, dinsdag 30 juli 2019 08:05

Grappig, ik zag Harm ook laatst, alleen had hij dit keer een bruin overhemd aan met een armband van Milieudefensie. Zijn betoog op het zeepkistje ging over hoe mensen in ontwikkelingsgebieden geen kinderen mochten krijgen, in tegenstelling tot westerse landen waar dit wel zou mogen (tot maximaal 2).

Ik vond het vrij radicaal, maar in de oorlog tegen klimaatverandering is alles geoorloofd, inclusief het langzaam maar zeker opruimen van rassen. Eigenlijk ook wel logisch, deze landen hebben niet het financiële vermogen om bij te dragen aan verbetering van omstandigheden, welk recht hebben ze dan nog om van deze planeet gebruik te mogen maken?

Door Tweakers user walteij, dinsdag 30 juli 2019 08:47

Ik wil er niet aan wennen om heel eerlijk te zijn.
Dat het klimaat veranderd, daar hoeven we niet al te veel over te discussieren. Dat de mens hier invloed op heeft ook niet (maar hoeveel invloed is de vraag).
Waar het, wat mij betreft mis gaat, is dat de 'gewone' burger op dit moment complete wordt uitgeknepen onder de noemer 'het moet voor het milieu'.
Als de regeringen (meervoud, want heel veel regeringen in heel veel landen doen hetzelfde als de NL regering) echt zo begaan zouden zijn met het milieu, zouden ze ook de grote vervuilende bedrijven aan moeten pakken en dat gebeurd veel te weinig (want dat zou ten koste gaan van de winsten van die bedrijven, wat weer slecht is voor de economie, waardoor de politici hun plekje in de kamer weer kwijt zouden raken).

Nu kan ik allerlei argumenten gaan opschrijven en dingen proberen te nuanceren, het probleem is alleen dat er in deze discussie geen nuance wordt toegestaan. Niet door de voorstanders, maar ook niet door de tegenstanders.
Als je voor bent, is iedereen die nuanceert meteen een FvD stemmende vervuiler, terwijl een tegenstander iedere nuance zal afserveren als een groenlinks-gekkie argument.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 30 juli 2019 08:48]


Door Tweakers user Gman, dinsdag 30 juli 2019 11:33

Koop een split level airco en liefst gelijk een goede en geen bouwmarkt unit.
Goede airco merken die ik ken:
Daikin
Mitsubishi
LG
Samsung

Kijk ook naar functies zoals nachtstand (extra stil, ook fijn voor de buren) en eventueel Inverter zodat je ook kan verwarmen, kan handig zijn voor bijvoorbeeld een hobbykamer waar de verwarming normaal uit staat.
Het is persoonlijk of die functies wenselijk zijn maar weet dat ze bestaan.

Als je dit combineert met zonnepanelen die overdag je temperatuur omlaag houden op zonne energie dan heb je een prima (tot op zekere hoogte) klimaatneutrale oplossing.

Door Tweakers user gravit0n_, dinsdag 30 juli 2019 14:10

Airco, een prachtig product dankzij de wetenschap, maar helaas alleen symptoombestrijding. Gelukkig heeft de wetenschap ook de echte oplossingen.

#UniteBehindScience

Door Tweakers user Gamebuster, woensdag 31 juli 2019 07:49

Ja, neem geen mobiele airco met 1 warme-lucht buis.

Investeer in een split unit.

Door Tweakers user ExtendedCaesar, woensdag 31 juli 2019 09:49

Mooie blog, je zet zijn blog mooi in perspectief, precies het gevoel dat ik ook had, nadat ik zijn blog had gelezen!

De conclusie die je trekt, namelijk op lokaal niveau het klimaat aanpassen, heb ik ook wel oren naar. Mijn woning is erg warm (1931). Moet ik toch ook maar aan de isolatie?

Door Tweakers user Harm_H, woensdag 31 juli 2019 12:39

Voor je airco kan je dit eens doorlezen:

Kunnen airco's het klimaat redden?

(blijkbaar gebruikt men in Saudi-Arabië meer energie voor airconditioning dan het aan olie exporteert)

[Reactie gewijzigd op woensdag 31 juli 2019 12:40]


Door Tweakers user Daffie, woensdag 31 juli 2019 12:57

Harm_H schreef op woensdag 31 juli 2019 @ 12:39:
Voor je airco kan je dit eens doorlezen:

Kunnen airco's het klimaat redden?

(blijkbaar gebruikt men in Saudi-Arabië meer energie voor airconditioning dan het aan olie exporteert)
Kleine nuance, uit het artikel waar je naar linkt:

"[...] Als we doorgaan zoals nu gebruikt Saoedi-Arabië in 2030 meer energie voor airconditioners dan het aan olie exporteert."

Door Tweakers user kastr0, woensdag 31 juli 2019 14:50

Daffie schreef op woensdag 31 juli 2019 @ 12:57:
[...]


Kleine nuance, uit het artikel waar je naar linkt:

"[...] Als we doorgaan zoals nu gebruikt Saoedi-Arabië in 2030 meer energie voor airconditioners dan het aan olie exporteert."
Ik vrees dat het woord nuance niet in zijn woordenboek voorkomt en dat hij wel meer artikelen op deze manier interpreteert / wil overbrengen. Maar wel hard roepen dat hij met "feiten" komt en wij niet :+

Ontopic: mooi geschreven! Precies zoals het bij mij ook over komt. Jammer want het zou best wel eens kunnen dat hij een aantal goede punten heeft maar die worden nu door de meeste mensen compleet genegeerd.

Door Tweakers user Richh, woensdag 31 juli 2019 17:07

Kudo's voor deze tweakblog! Perfecte reactie op beide kampen, mooie kern van waarheid en een leuke punchline :)

Door Tweakers user JohnWhite, woensdag 31 juli 2019 20:08

walteij schreef op dinsdag 30 juli 2019 @ 08:47:
Als de regeringen (meervoud, want heel veel regeringen in heel veel landen doen hetzelfde als de NL regering) echt zo begaan zouden zijn met het milieu, zouden ze ook de grote vervuilende bedrijven aan moeten pakken en dat gebeurd veel te weinig (want dat zou ten koste gaan van de winsten van die bedrijven, wat weer slecht is voor de economie, waardoor de politici hun plekje in de kamer weer kwijt zouden raken).
In 2004 woonde ik in het centrum van een kleine stad. Het was toen zo lang ook zo warm dat werd geadviseerd aan mensen om hun lampen en tv en radio zo veel mogelijk uit te laten om op die manier energie te besparen. Het elek. netwerk kon dit namelijk niet goed aan. Ondertussen stonden in de hele stad in alle winkels gewoon alle lampen van de etalage de hele nacht aan. Van de supermarkt ook. Zelfs de beeldschermen in de supermarkt stonden gewoon aan. Dan is mijn nachtlampje echt een druppel op een gloeiende plaat.

Door Tweakers user Nilltris, woensdag 31 juli 2019 22:10

JohnWhite schreef op woensdag 31 juli 2019 @ 20:08:
[...]


In 2004 woonde ik in het centrum van een kleine stad. Het was toen zo lang ook zo warm dat werd geadviseerd aan mensen om hun lampen en tv en radio zo veel mogelijk uit te laten om op die manier energie te besparen. Het elek. netwerk kon dit namelijk niet goed aan. Ondertussen stonden in de hele stad in alle winkels gewoon alle lampen van de etalage de hele nacht aan. Van de supermarkt ook. Zelfs de beeldschermen in de supermarkt stonden gewoon aan. Dan is mijn nachtlampje echt een druppel op een gloeiende plaat.
<filosofisch>Veel druppels maakt regen </filosofisch>
Richh schreef op woensdag 31 juli 2019 @ 17:07:
Kudo's voor deze tweakblog! Perfecte reactie op beide kampen, mooie kern van waarheid en een leuke punchline :)
Bedankt :)
kastr0 schreef op woensdag 31 juli 2019 @ 14:50:
[...]

Ontopic: mooi geschreven! Precies zoals het bij mij ook over komt. Jammer want het zou best wel eens kunnen dat hij een aantal goede punten heeft maar die worden nu door de meeste mensen compleet genegeerd.
Thanks!
Spoiler alert:
Ik ben niet echt van plan een Airco aan te schaffen hoor ;) die paar dagen dat het echt warm is kom ik nog wel door.
ExtendedCaesar schreef op woensdag 31 juli 2019 @ 09:49:
Mooie blog, je zet zijn blog mooi in perspectief, precies het gevoel dat ik ook had, nadat ik zijn blog had gelezen!

De conclusie die je trekt, namelijk op lokaal niveau het klimaat aanpassen, heb ik ook wel oren naar. Mijn woning is erg warm (1931). Moet ik toch ook maar aan de isolatie?
Dank je! Ik kan je helaas geen advies geven maar hier op tweakers lopen er wel wat mooie draadjes over (isoleren, airco etc.)
walteij schreef op dinsdag 30 juli 2019 @ 08:47:

Waar het, wat mij betreft mis gaat, is dat de 'gewone' burger op dit moment complete wordt uitgeknepen onder de noemer 'het moet voor het milieu'.

Als je voor bent, is iedereen die nuanceert meteen een FvD stemmende vervuiler, terwijl een tegenstander iedere nuance zal afserveren als een groenlinks-gekkie argument.
Eens en eens! Je kan het niet goed doen.
Dank!

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.