Bevrijding

Door Nilltris op maandag 6 mei 2019 10:46 - Reacties (1)
Categorie: Levensverhalen, Views: 1.925

Op herdenkingsdag staan we stil bij alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en zijn omgekomen tijdens oorlogs- en vredesoperaties.

Wij denken dan al vaak aan grote oorlogen, zoals de Koude oorlog of de Irakoorlog. Maar IJslanders zullen vooral denken aan de Kabeljauwoorlogen. Een trilogie van conflicten tussen IJsland en het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Kabeljauwoorlogen is één dode gevallen. Dat was niet de Engelsman Mason Mills. Mason Mills voer als kapitein op een kleine kotter en verdiende zijn brood met het vangen en verkopen van vis. Omdat er in het Verenigd Koninkrijk een tekort aan Kabeljauw was werd hij (en met hem nog vele andere, relatief kleine, vissers) regelmatig ingehuurd door het grote V.V.C (Verenigde Vissers Corporatie). Het waren gouden tijden voor Mason waarin hij veel geld verdiende.

Op een dag lag Mason in de haven van Hartlepool en kreeg bezoek van een hoge pief van de V.V.C. De man, netjes gekleed in pak, stapte aan boord van de kotter en vroeg Mason om even te praten in de kapiteins hut. Mason, die druk bezig was met het soldaat maken van een fles rum, lachte de deftig geklede man uit. ‘Kijk eens om je heen beste man, zie jij hier ergens een kapiteins hut? Wij varen met z’n drieën en slapen om beurten. Wat wil je?’. De man bood Mason een nieuwe klus aan; 500 kilo IJslandse kabeljauw. Een flinke klus, misschien wel de grootste van zijn leven. Mason krabde eens aan lange blonde baard en nam een hijs van zijn pijp. ‘Zes weken heen, drie weken vissen en weer zes weken terug varen, da’s inderdaad een beste klus’ mopperde Mason. De opdrachtgever verzekerde hem dat het zijn tijd en moeite waard zou zijn.

Ik ben niet iemand die snel wegloopt van een klus, maar ik ben onderweg naar huis’. Een glimlach verscheen op het gezicht van Mason. ‘Ik heb mijn bemanning hier al afgezet en over drie dagen varen sluit ik mijn vrouw en nieuwgeboren dochtertje in mijn handen. Dus nee, zoek maar iemand anders’. De deftige vent droop af en ging opzoek naar iemand anders voor deze gouden klus. De weg terug naar huis twijfelde Mason er nog aan of hij wel het juiste had gedaan. Hij had ook later naar huis kunnen gaan en stinkend rijk terug kunnen keren.

Een paar maanden later hoorde Mason dat de Kabeljauwoorlog in de wateren rondom IJsland was uitgebroken. Er was één slachtoffer; Jason Nicholson, één van de bemanningsleden die Mason had afgezet in de haven van Hartlepool.

Volgende: Piet ‘Zwarte Piet’ Dijkstra 14-05 Piet ‘Zwarte Piet’ Dijkstra
Volgende: Stinkend rijk 30-04 Stinkend rijk

Reacties


Door Tweakers user YourMom, woensdag 8 mei 2019 16:39

Jason Nicholson was tweede op het lijstje van die nette man om de klus te klaren?

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.